Španělská gastronómie je zárukou čerstvosti, směsí jedinečných chutí a vůní. Tak jako každá země, tak i španělé mají své tradiční jídla, které se všude ve světě snaží jiní napodobit, ale pravou chuť poznáte jenom ve Španělsku. Nejznámějším a nejoblíbenějším jídlem je slávná paella. Prozradíme, že speciální ingrediencí, kterou dochucují toto jedinečné jídlo je šafrán. Velice oblíbená restaurace, kde ji můžete ochutnat v oblasti Costa del Sol je Restaurante Paella’s y Más v Marbelle.
V případě, že máte chuť jenom na něco lehkého, španělská kuchyně nabízí řešení-Tapas. Jde o jednohubky různého druhu a jsou vhodnou alternatívou k vínu. Vynikající šunky- ta nejznámější “serrano” jsou proslaveny svou pověstní chutí v celé Andalúsii. Sýry s chutí čerstvého tymiánu, rozmarínu nebo ořechů, čerstvé olivy, avocádo, tortilly, sardinky…jenom se do toho pustit… A samozřejmě extra panenský olivový olej, pocházející přímo ze srdce Andalúsie. Pochutnat si na nich můžete I v místních plážových restauracích Chiringuito. Až budete v potravinách, určitě si všimněte označení šunek. Ty nejlepší (Huelva, Los Pedroches, Trevélez) jsou zárukou top kvality.
Ryby a mořské plody jsou nejoblíbenějšími pokrmy na chiringuitos (plážových barech) na pobřeží Costa del Sol, ale špízy z čerstvých sardinek jsou hvězdným pokrmem. Benalmádena, Fuengirola a Estepona jsou poseté rybářskými čluny na písku, kde jsou sardinky napíchnuty a pečené na olivovém dřevě. Taky grilovaná ryba Dorada, mušle a škeble, kalamáry na různé způsoby jsou výtečné. Specialitou jsou taky PIL-PIL- dušené krevety na česneku, chili a bílem víně, všechno musíte ochutnat!!!
Španělská vína, zejména „tintos“ (červená), jsou mezinárodně uznávaná, mnoho „cavas“ soupeří s lahůdkami šampaňského (jsou mnohem levnější), bary a noční kluby nabízejí širokou škálu možností whisky, vodky a ginu, Andalusie je známá pro své ostré sherry a manzanilly a španělská piva jsou srovnatelná s těmi nejlepšími na světě.
Bary a kavárny jsou vždy plné Španělů (a dobře integrovaných krajanů), kteří si užívají po práci „caña“ (pivo) nebo polední sklenku vína, a také není neobvyklé vidět lidi účastnit se ranního rituálu pití sherry nebo brandy, které je připraví na další den. Je to součásti životního stylu a mělo by se na to pohlížet v kontextu obecně zralého postoje španělů k alkoholu. Typickým sladkým drinkem je Sangrie s ovocem a můžete si ji ochutnat v každém baru, nebo restauraci.
Typickým dezertem je churros(čuros), sladké tyčinky z koblihového těsta zalité čokoládou a obalelené cukrem.
Adresa Strakonická 37, Lahovice, 159 00 Praha
Kontaktní osoba ING. MONIKA VAVREKOVÁ
E-mail vavrekova@vivaespana.cz
Telefon +420 737 255 647